Fischertechnik

Tijdloos speelgoed voor jong en oud: fischertechnik

Met recht mag fischertechnik zich één van de meest tijdloze constructie spellen noemen. Weinig speelgoed heeft de tand des tijds zo goed doorstaan als dit constructie speelgoed. Al sinds 1964, toen Arthur Fischer de beroemde techniek ontdekte, wordt er dagelijks met veel plezier mee gewerkt door veel verschillende mensen: van bankdirecteuren tot driejarigen. Maar wat is het precies? Met het nylon materiaal kun je op veel verschillende manieren constructies bouwen. Deze complexe of minder complexe constructies kunnen vele doelen dienen: je kunt bijvoorbeeld een brug bouwen en kijken hoeveel gewicht deze kan dragen, maar met deze techniek kun je ook hele machines bouwen! Ook is er in de moderne tijd nu aandacht voor zonne-energie en windkracht, want dit zijn de ingrediënten van machines van de toekomst! Voor veel mensen is het onduidelijk wat precies het geheim achter fischertechnik is en welke verschillende soorten er momenteel op de markt zijn. In dit stuk zullen we zo goed als het kan uitleggen wat fischertechnik zo speciaal maakt een waarom het de creativiteit bevorderd. Ook worden de verschillende soorten fischertechnik die nu op de markt zijn uitgelegd. Want waar begin je als je je neefje of nichtje wilt laten beginnen met dit speelgoed? En mag je het eigenlijk wel speelgoed noemen? Fischertechnik is namelijk veel meer dan gewoon speelgoed, het voedt een zeer fundamentele drang in de menselijke geest, namelijk de drang van het bouwen van iets dat je eigen kracht ontstijgt. Hierin moeten we het belangrijkste geheim van fischertechnik zien: de mens heeft een diepe wens om dingen te construeren, en het liefste dingen die iets kunnen wat we zelf niet kunnen.

Honderd en één verschillende soorten fischertechnik!

Kinderen kunnen in principe al vanaf vijf jaar al uit de voeten met fischertechnik. Hoewel de precieze leeftijd natuurlijk verschilt per kind, kunnen kinderen jonger dan vijf jaar onderdelen in hun mond steken en potentieel hier in stikken. Vanaf vijf jaar is meestal de perfecte leeftijd om met fischertechnik te beginnen: kinderen op deze leeftijd kunnen erg gestimuleerd worden in hun ontwikkeling en oplossend denkvermogen door met dit speelgoed te spelen. Kinderen van deze leeftijd steken niet meer snel kleine onderdelen in de mond. Maar met welk product kun je het beste beginnen? Voor de jongsten onder ons, is de “Junior” lijn producten ideaal. Met deze bouwdozen kunnen kinderen hun eerste machines construeren en voorzichtig kennis maken met de vele aspecten die bij het bouwen van constructies komen kijken. Hiermee bedoelen we de elementaire principes van de mechanica. U zult merken dat hoe meer het kind bouwt en construeert met de bouwdozen, hoe meer het probleemoplossend vermogen en de fijne motoriek van het kind getriggerd wordt. De kinderen die vaak spelen met fischertechnik nemen zelf een voorsprong op hun leeftijdsgenootjes, en breiden die vaak uit door extra geïnteresseerd te zijn in technische vraagstukken op school. Bereikt het kind de leeftijd dat hij of zij een stapje verder wil gaan in het construeren, dan is het misschien een goed idee om een “basic” bouwdoos aan te schaffen. Deze modellen zijn geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van zeven jaar. In vervolg op de “junior” dozen, kan de jonge technicus met deze bouwdozen verschillende kanten op. Zo kunnen er bulldozers, auto’s of hele kabelbanen worden gebouwd. Er wordt iets meer gevraagd van de creativiteit en het praktisch denkvermogen van de speler. Voor het kind dat nóg iets meer wil op deze leeftijd, kun je kiezen voor de “advanced” editie. Deze bouwdozen gaan nog een stapje verder, want hoe kun je precies een voertuig aansturen? En hoe maak je een hijskraan die het meeste gewicht kan dragen? De “profi” bouwdozen zijn geschikt voor jongens en meisjes vanaf acht jaar. De fischer fans kunnen hiermee bijvoorbeeld ook kennis maken met de ins en outs van duurzame energie: hoe werken windenergie en zonnekracht?

Voordelen van het gebruik van fischertechnik

Zoals gezegd is het spelen met deze techniek erg bevorderlijk voor de ontwikkeling van de creativiteit van het jonge brein. De fijne en grove motoriek van het jonge kind heeft ook veel baat bij de precisie activiteiten die doorgaans komen kijken bij de techniek. Maar er zitten veel meer voordelen aan. Bijvoorbeeld de interesse die kinderen krijgen voor techniek, hydraulica en mechanica kan hen erg helpen in hun schoolcarrière en hun latere loopbaan. Aangezien er altijd veel vraag is naar ingenieurs en andere technici, is dit constructiespeelgoed een goede stap in de goede richting van een mooie carrière! De uitvinders van de toekomst, spelen nu nog met fischertechnik! De toekomstige oplossingen voor het probleem hoe we duurzame energie rendabel kunnen maken, komen misschien wel voort uit het spelen met de “advanced” bouwdozen die nu op de markt zijn. Maar natuurlijk is deze techniek niet alleen hartstikke leuk voor de kinderen, ook voor volwassenen kan het erg helpen om af en toe eens een uurtje te spelen met een volwassenen versie van fischertechnik. De voordelen hiervan kunnen zijn dat je op een nieuwe manier om leert te gaan met problemen. Fischertechnik kan ook heel heilzaam zijn voor een teamverband: ga eens met je collega’s aan een fischerproject zitten, je bent met z’n allen aan het samenwerken en bent bezig met een overzichtelijk project. Hier door krijg je meer inzicht in de samenwerkingsprocessen in het team, en kun je deze optimaliseren. Wanneer je als groep optimaal samenwerkt aan een fischerproject, zal het resultaat van de sessie zeker positief zijn! Kijk op www.fischertechnikwebshop.com!

Voor meer info : http://www.fischertechnikwebshop.com/