Ticnology
Image default
Aanbiedingen

Interieur en vastgoed fotografie

Wat komt er zoal kijken bij interieurfotografie?

Foto’s van een pand of een interieur zien er zo eenvoudig uit en menig beschouwer zal ze achteloos bekijken en voor kennisgeving aannemen. Dit is des te meer het geval met goede foto’s van panden en interieurs, zij geven per slot van rekening zo ongeveer de werkelijkheid weer. Ten dele klopt dit. Wat ook klopt is dat interieur en architectuur fotografie in een uitgave of op een website pas opvalt als het slecht uitgevoerd is Dit maakt deze discipline uit de fotografie een van de meest fascinerende en uitdagende onderdelen van het vak.

Lijnen en perspectieven bij interieur en exterieur

Belangrijkste startpunt voor het fotograferen van vastgoed is het bepalen van het camerastandpunt. Dat lijkt een eenvoudige en logischje eerste stap, maar het is een cruciale omdat dat mede bepaalt of de doelstelling van de opdrachtgever ermee behaald wordt of niet. Standpunt in combinatie met het brendpunt van het objectief bepaald het perspectief in een foto. Lijkt een interieur groter of kleiner dan in werkelijkheid? Hoever steekt die vleugel uit van het hoofdgebouw? natuurlijk zijn er ook beperkingen aan deze keuze, een pand staat immers zelden in een vrij veld en de poisitiekeuze is beperkt. Een interieur is omgeven van muren dus het volledig weergeven daarvan gaat automatisch gepaard met een groothoek objectief en derhalve lijkt het interieur groter dan in werkelijkheid.

Als de opdrachtgever een interieurbouwer is met custom made interieur oplossingen in de vorm van meubelen, displays, receptiebalie’s en dergelijke interieurelementen, dan moeten deze weergeven worden in relatie tot de omgeving en de functie die zij vervullen. Het camara standpunt moet dan beneden ooghoogte zijn. Voor een overzicht moet het camera standpunt juist weer hoger zijn. Indien het ontwerp en de elementen van een plafong belangrijk zijn, vraagt dit juist weer om een heel laag camerastandpunt. De interieurfotograaf van STUDIOVHF kiest in dat gaval voor een zg. 17mm Tilt en shift objectief zodat doormiddel van verticale verstelling van het lensdeel de vloer uit het beeld gehaald wordt en het plafond er prominent is. Hierdoor blijven de verticale lijnen in stand doordat de camera waterpas op statief staat.

Ook belangrijk bij het kiezen van het camerastandpunt is de weergave van de andere lijnen in het tweedimensionale vlak van een foto. Vergeet dus niet de normale compositie regels van beeldopbouw in een tweedimensionaal vlak. Het plaatje zelf moet immers ook interessant zijn om naar te kijken en de aandacht van de beschouwer vast te houden. Vergeet ook de horizontale lijnen niet in relatie met het rechthoekige kader van de foto. Dit zg. horizontale perespectief wordt nog wel eens vergeten.

Contrast omvang en kleur

Met name bij interieurfotografie komt er nog een uitdaging om de hoek kijken namelijk die van de enorme verschillen in helderheid en kleurenspectrum van de verschillende lichtbronnen. Met name ruimtes met binnenvallend daglicht kenmerken zich door een enorme contrastomvang tussen de schaduw gedeeltes en de lichte gedeeltes van een ruimte. De belichting aan de automaat overlaten levert te donkere foto’s op terwijl handmatig correctie overbelichte gedeeltes laat zien zonder doortekening en detail. Ergens tussen deze twee ligt een goed evenwicht dat als vertrekpunt kan dienen. Ook zal het binnenvallende daglicht veel blauw bevatten en de kunstlichtbronnen just veel rood.Het zorgvuldig instellen van de kleurtemperatuur is dus zeer belangrijk in combinatie met de hierna beschreven contrast technieken.

Er zijn twee methodes om het hoofd te bieden aan de contrastomvang: het toevoegen van licht aan de schaduwgedeeltes en het combineren van verschillende belichtingen in de digitale nabewerking. Doormiddel van het toevoegen van (indirect) flitslicht aan een ruimte kan zowel het verschil in contrast alsmede het verschil in kleurtemperatuur omlaag gebracht worden. Flitslicht heeft immers bij benadering een vergelijkbaar kleurenspectrum als daglicht en beval ook blauw. Dit moet wel subtiel toegepast worden omdat anders de sfeer van de verlichting teniet gedaan wordt. Het verlichtingsplan in de retail sector speelt immers een cruciale rol in de verleiding van de consument. In de nabewerking kan lokaal in een foto nog aanpassing van de kleurtemperatuur gedaan worden zodat het geheel mooi in balans is.

Een andere methode die gebruikt kan worden, al of niet in combinatie, is het maken van meerdere belichtingen en deze samenvoegen tot een digitaal beeld. De zogemaande HDR beelden zijn een tijd populair geweest in de mainstream fotografie, maar deze techniek is vanwege het vervreemende effect ongeschikt voor interieurfotografie. Beter is de techniek, genaamd DRI of ‘dynamic range increase’ te gebruiken. Hierbij worden gedeeltes van foto’s met verschillende belichtingen door middel van maskers in Photoshop over elkaar heen gelegd zodat je de lichte gedeeltes uit (te) donkere foto’s combineerd met de donkere gedeeltes uit de (te) lichte foto’s met alle schakeringen daartussen. Dit levert natuurgetrouwe contrastrijke foto’s op.

Interieurfotografie van STUDIOVHF

Inmiddels is de interieurfotografie bij STUDIOVHF uitgegroeid tot een specialisme en de studio verzorgt de interieurfotografie voor architecten, interieurontwerpers en bouwers door heel Nederland. Wij nodigen u uit het portfolio op de website te bekijken en horen graag van u als u vragen heeft.

https://www.studiovhf.com/interieurfotografie/