Ticnology
Image default
Electronica en Computers

Microfluidic chip

De toekomst tegemoet met de microfluidic chip 

De microfluidic chip maakt gebruik van en wordt gebruikt door microfluïdica, een wetenschapsgebied dat onderzoekt hoe vloeistoffen en gassen zich gedragen op heel klein niveau, waarbij u moet denken aan hoe een miljardste of misschien zelfs wel een triljoenste liter water zich gedraagt als je het ergens door heen laat stromen. Je kijkt dan dus naar de spanningen tussen de verschillende waterdeeltjes en men ziet dan dat water zich bijvoorbeeld heel erg stroperig gaat gedragen. 

De microfluidic chip  maakt kleinschalig onderzoek mogelijk 

Het leuke van de microfluidic chip is dat ze heel erg klein zijn. Dit betekent dat het in uw zak meegenomen kan worden: het is dan alsof u een draagbaar laboratorium bij u heeft, dat u zo op tafel kunt neerleggen. Vervolgens een druppeltje water op de juiste plek van het apparaatje laten vallen en dan analyseert de chip wat er zich allemaal afspeelt in het water. Maar het kan natuurlijk met nog veel meer type vloeistoffen en gassen gedaan worden. Zo kun je met deze chip op heel kleine schaal de eigenschappen van twee type vloeistoffen met elkaar vergelijken: is de inhoud van de twee flessen voor u weldegelijk verschillend of juist anders? 

De wetenschappen gecombineerd in een chip 

De microfluidic chip maakt gebruik van vele verschillende technieken. Ten eerste moet een chip natuurlijk op de juiste wijze vervaardigd worden door machines, waar technologie een grote rol speelt. Maar daarnaast spelen op een dergelijke kleine schaal ook andere zaken een rol. Men krijgt te maken met fundamentele natuurwetten die zich op dergelijk niveau opeens heel anders gaan gedragen. Natuurkunde en wiskunde gaan dan dus ook een belangrijk rol spelen in het ontwerp. Daarnaast is de toepassing vaak scheikundig of natuurkundig: hoe gedraagt een molecuul of cel onderdeel zich? Een spannende wetenschappelijk ontwikkeling dus. 

Voor meer info : http://www.micronit.com/