Ticnology
Image default
Zakelijke dienstverlening

De consumptiemaatschappij

Decennia geleden al waren er filosofen die ons wezen op de groeiende consumptiemaatschappij. Waar lange tijd spullen werden gemaakt voor het leven, om een mensenleven, of misschien zelfs meer dan dat, mee te gaan zonder aan vervanging toe te zijn. Maar in de loop van de vorige eeuw komt hier verandering in. Niet langer worden producten gemaakt om sterk te zijn, maar ze worden alleen gemaakt om winst te maken. Hierdoor zijn ze na een paar jaar gewoon al versleten en moet je weer iets nieuws kopen.

Verspilling
Dit zorgt voor een grote hoeveelheid verspilling, wat niet alleen gevolgen heeft voor ons klimaat, maar ook voor ons milieu. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met een printer kopen, dan zal die printer eerst naar de winkel moeten worden vervoerd. Dan hebben we nog niet eens gedacht aan alle onderdelen van de printer. Deze moeten ook allemaal gemaakt worden. Dit gebeurt niet altijd in dezelfde fabriek en die onderdelen moeten dus ook weer vervoerd worden. Vervolgens zijn die onderdelen ook nog eens gemaakt van bepaalde grondstoffen, welke van de plek waar deze gewonnen worden ook weer vervoerd moeten worden. Zo ben je met één printer al veel vervoer verder, waarmee dus veel fossiele brandstoffen worden gebruikt.

Slecht voor milieu
De verbranding van deze brandstoffen draagt bij aan het versterkte broeikaseffect en zal daardoor dus bijdragen aan de opwarming van de aarde. Ook de plekken waar grondstoffen worden gewonnen zijn vaak vervuild. De omgeving raakt onbewoonbaar en natuur moet worden vernietigd voor de productie en dorpen moeten worden verplaatst. Probeer dus bijvoorbeeld een tweedehands printer te kopen in plaats van een nieuwe. Op deze manier ga je tegen dat er onnodig printers worden weggegooid. Zo zorg je er dus voor dat er niet weer een heel productieproces moet worden doorlopen voor het maken van een printer en draag je dus minder bij aan milieuvervuiling en klimaatverandering.

https://refurbishedprinter.be/