Ticnology
Image default
Hobby en vrije tijd

Vragen en antwoorden over de ballonvaart of ballonvaren

C-Air beantwoord graag al je vragen aangaande de ballonvaart of ballonvaren. Hieronder kan je alvast een aantal vraagjes terugvinden. Heb je zelf ook vragen of wens je wat meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op en wij helpen je graag verder.

Bestaat hoogtevrees tijdens een ballonvaart?

Nee, veel mensen denken dat je hoogtevrees kan hebben tijdens een ballonvaart. Dit klopt echter niet hoogtevrees is een angst dat je totaal niet hebt tijdens een ballonvlucht. Je maakt echter geen contact met de grond en laat dat nu net hetgeen zijn dat ervoor zorgt dat je hoogtevrees hebt.
Mensen die op een dak van een gebouw gaan staan maken contact met de grond waardoor ze een zekere angst hebben.

Uiteraard zijn er mensen die tijdens een ballonvaart vliegangst hebben, maar onze piloot geeft voor de vaart een uitgebreide briefing en bereid hen goed voor op de ballonvaart. Hierdoor gebeurt het zelden dat de mensen tijdens de vaart nog schrik hebben. Wat vele mensen denken is dat een luchtballon niet onmiddellijk kan landen, dit is wel degelijk mogelijk. Een luchtballon kan een landing uitvoeren binnen de 5 minuten.
Heb je nog vragen aangaande hoogtevrees wij helpen je graag verder.

 

Kan je een luchtballon besturen tijdens het ballonvaren?

Ja en nee, op sommige dagen is het mogelijk dat je een luchtballon kan sturen. Een ballonvaart duurt meestal 1 uur. Laat het ons zo stellen in het verticale vlak kan  je een luchtballon tot 10 cm nauwkeurig besturen. In het horizontale vlak is dit iets moeilijker, dit is namelijk afhankelijk van de windrichting. Een luchtballon vaart namelijk altijd met de wind mee. Door de hoogte te veranderen kan je meestal toch een andere wind vinden. Bijvoorbeeld op een hoogte van 1000 meter hebben wij een wind van 090° met een snelheid van 20 km/u. Aan de grond hebben we een wind van 045° met 10 km/u. In deze situatie kan je een hoek van 45 graden opsturen door juist de hoogte aan te passen.

 

Waarom gebeuren er gedurende de dag zo weinig aan ballonvaren?

Ballonvaren gedurende de dag is mogelijk, maar uitsluitend in de winter. De reden hiervoor is dat we overdag last hebben van thermiek.

Wat is thermiek?

Simpel uitgelegd: “Door de opwarming van de aarde krijg je stijg en daalstromingen.” Dat is de reden dat je overdag zelden luchtballons ziet. In de winter is er echter geen thermiek dit komt doordat de zon niet zoveel warmte afgeeft. De luchtballonvaart wordt daarom in de zomer uitsluitend georganiseerd gedurende de ochtend en avond. In de winter kan je dan de hele dag door ballonvaren.

https://www.cair-ballonvaart.be